Πλέξη κουνουπίδι




Δεν ξέρω ποιά είναι η επίσημη ονομασία της πλέξης. Απλά την ονόμασα κουνουπίδι γιατί έτσι αποκάλεσε το κασκώλ ο άντρας μου μόλις το είδε. Βοηθάει και το χρώμα βέβαια : )
Ας δούμε πως πλέκετε λοιπόν.
Το σχέδιο είναι 8 θηλιές. Οπότε υπολογίζετε πόσο πλάτος θέλετε να έχει το πλεκτό και απλά προσθέτετε 1 θηλιά για την αρχή και 1 για το τέλος. Πλέξτε ένα δοκιμαστικό κομμάτι για να δείτε τι αποτέλεσμα δίνει το νήμα σας. Χρησιμοποιήστε βελόνες μεγαλύτερες από αυτές που γράφει το νήμα. Για παράδειγμα, εγώ έβαλα βελόνες Νο 12 αντί για βελόνες Νο 6. Το νήμα μου είναι Μερινό.
Το σχέδιο είναι : πλέκουμε 3 θηλιές μαζί ανάποδη (purl), πλέκουμε άλλες 4 θηλιές μαζί ανάποδη (purl) και περνάμε τη 1η-3μαζί πάνω τη 2η-4μαζί. Την επόμενη θηλιά την πλέκουμε χωρίς να την ρίξουμε για 7 φορές, καλή-ανάποδη-καλή-ανάποδη-καλή-ανάποδη-καλή.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν οι θηλιές. Πίσω, τις πλέκουμε όλες ανάποδες.
Στην επόμενη μπροστά σειρά προσέχουμε να ξεκινήσουμε πλέκοντας τη θηλιά 7 φορές και μετά τα 3 μαζί, 4 μαζί και περνάμε την προηγούμενη από πάνω, ώστε να πετύχουμε τη διαγώνια παράταξη των κόμπων μας.

6 σχόλια:

Γεια σας! Με λένε Χαρά και ξεκίνησα το πλεξιμο! Μέχρι στιγμής έχω φτιάξει ένα κασκόλ με πλεξη λάστιχο και βγήκε πολυ καλο. Το blog σας ειναι καταπληκτικό και εννοείται πως θα το παρακολουθώ ανελλιπώς περιμένοντας καινουρια σχέδια. Για το συγκεκριμένο σχέδιο έχω την εξής απορία.....αναφέρετε μετα την εξήγηση της πλεξης ότι συνεχίζουμε για τις επόμενες θέλεις. Τι εννοείτε? συνεχίζω στο ίδιο μοτίβο μέχρι να τελειώσουν οι θέλεις? δηλαδή 3-4-7?

11/11/11 20:49  

Γειά σου Χαρά.
Ναι, εννοώ οτι συνεχίζεις να πλέκεις με τον ίδιο τρόπο και όλες τις υπόλοιπες θηλιές. Επαναλαμβάνεις το ίδιο μοτίβο.

12/11/11 12:04  

Γεια!Με λένε Κατερίνα και βρίσκω τη συγκεκριμένη πλεξη καταπληκτική.Εχω ομως μια απορία.Εκεί που πλέκουμε τις 4 θηλιές μαζί ανάποδη και λέτε ότι περναμε την 1η-3η μαζί πάνω από τη 2η-4η μαζί πως ακριβως γίνεται;

1/2/12 22:23  

Γειά σου Κατερίνα. Συγνώμη που άργησα τόσο να απαντήσω αλλά έλειπα σε ταξίδι.
Λοιπόν.
Πρώτα πλέκεις 3 θηλιές μαζί (αυτή είναι η 1η), μετά πλέκεις τις επόμενες 4 μαζί (αυτή είναι η 2η) και μετά πιάνεις την 1η (που μόλις πριν λίγο έπλεξες 3θηλιές μαζί) και την περνάς πάνω από την 2η (οι 4 θηλιές πλεγμένες μαζί). Και οι δυο αυτές θηλιές βρίσκοντε στη δεξιά βελόνα σου γιατί μόλις τις δούλεψες.
Αν ακόμα δεν το πιάνεις σου προτείνω να δοκιμάσεις να το πλέξεις και αν και πάλι δεν το καταλαβαίνεις, θα προσπαθήσω να στο εξηγήσω αλλιώς.
Σ' ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

15/2/12 11:43  

Τους πόντους που χάνουμεμε πως τους αναπληρωνουμε?

31/1/14 23:09  

"Την επόμενη θηλιά την πλέκουμε χωρίς να την ρίξουμε για 7 φορές, καλή-ανάποδη-καλή-ανάποδη-καλή-ανάποδη-καλή."

31/1/14 23:29  

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα