Ισλανδικοί Ήλιοι



Έψαχνα να βρω μία ωραία και διαφορετική πλέξη για ένα νήμα που αγόρασα γιατί μου άρεσε πολύ και έπεσα πάνω σε αυτή την όμορφη και εύκολη πλέξη για σάλι. Βγαίνει τριγωνικό και όσο μεγάλο θέλεις. Απο διαστάσεις μαντηλιού ή μεγάλο και ζεστό σάλι (με κρόσια - αν προτιμάτε!).
Ξεκινάμε βάζοντας 8 θηλιές στη βελόνα μας.
Στην 1η σειρά (και κάθε μονή σειρά) πλέκουμε καλή (knit) και ρίχνουμε (Y) σε όλες τις θηλιές. Αν θέλουμε μεγαλύτερα τα κενά στους ήλιους μας, ρίχνουμε 2 φορές.
Στην 2η σειρά (και κάθε ζυγή) πλέκουμε το μοτίβο που είναι το εξής.
Ελευθερώνουμε τα ριξίματα από τις πρώτες 4 θηλιές, τις πιάνουμε μαζί και τις πλέκουμε καλή, ανάποδη, καλή, ανάποδη, καλή , ανάποδη (6 θηλιές) και μετά τις αφήνουμε στη δεξιά βελόνα. Συνεχίζουμε με τις επόμενες 4 θηλιές. Αφού ρίξουμε τα "ριξίματα" τις πιάνουμε και τις 4 μαζί, αλλά αυτή τη φορά τις πλέκουμε για 4 φορές μόνο (καλή, ανάποδη, καλή, ανάποδη) και το ίδιο κάνουμε και για όλες τις υπόλοιπες. Μόνο για τις 4 πρώτες και τις 4 τελευταίες πλέκουμε 6 φορές για να αυξάνοντε οι θηλιές μας.
Συνεχίζουμε στην επόμενη σειρά πλέκοντας καλές και ρίχνοντας για όλες τις θηλιές μας.

Κλείνουμε σε μονή σειρά πλέκοντας όλες τις θηλιές καλές.

Χρώματα





Σκουφάκια




Εύκολο βολάν κασκόλ







Ένα πολύ εύκολο, οικονομικό και όμορφο κασκόλ για σας ή για (Χριστουγεννιάτικο) δώρο στις φιλενάδες σας!

Ο τρόπος που το πλέκουμε είναι πρωτότυπος.
Ξεδιπλώνουμε το νήμα κορδέλα για να το πλέξουμε και αυτό δημιουργεί το βολάν αποτέλεσμα.
Θα χρειαστείτε μόνο μία κούκλα απο το συγκεκριμένο νήμα και βελόνες 4,5 νούμερο.
Πρώτα ετοιμάζουμε τις θηλειές μας στη βελόνα ξεδιπλώνοντας το νήμα και 'πατώντας' ανα 2,5 εκατοστά. Θα πιάσουμε 9 θηλειές.
Πλέκουμε όλες τις θηλείες και όλες σειρές σε πλέξη κάλτσα μέχρι να τελειώσει το νήμα, πατώντας πάντα με απόσταση 2,5 εκατοστών.

Καλή επιτυχία.





Photos by www.katia.com


Να μιά ωραία ιδέα και εύκολη να εκτελεστεί μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα.
Με το τσιγκελάκι και δουλεύοντας κυκλικά δίνουμε ότι διαστάσεις θέλουμε στο πλεκτό μας. Αν το αφήσουμε μικρό είναι ένα πρώτης τάξεως φουλάρι και αν το μεγαλώσουμε γίνεται ένα ζεστό σάλι για μέσα και έξω από το σπίτι.
Αν επιλέξουμε και κάποιο πιο φαντεζί νήμα είναι και το τέλειο αξεσουάρ για βραδυνή εμφάνιση.

ΟΔΗΓΙΕΣ
1. Με μεγαλύτερο νούμερο τσιγκελάκι από ότι προβλέπει το νήμα μας πλέκουμε μία αλυσίδα 8-10 θηλιών και την κλείνουμε σε δακτυλίδι.
2. Πλέκουμε 5 θηλιών αλυσίδα και την πατάμε πάνω στην 3η/4η θηλιά του δακτυλιδιού. Συνεχίζουμε για άλλες 3 φορές και σχηματίζεται έτσι ένας σταυρός. Οι 4 αυτές πλευρές του σταυρού είναι και οι γωνίες του τεραγώνου μας στο εξής. Αν δεν τις δουλέψουμε σαν γωνίες θα συνεχίσουμε σε κύκλο.
Κάθε φορά που θα φτάνουμε σε μία γωνία θα πατάμε 2 φορές επάνω της.
3. Πλέκουμε πάλι 5 αλυσίδες και πατάμε στην μεσαία θηλιά του ημικυκλίου της προηγούμενης σειράς.
4. Για να κάνουμε τα δακτυλίδια πλέκουμε 3 αλυσίδες και μετά μαζεύουμε γύρω από το δάκτυλό μας 5 κύκλους νήματος. Το πιάνουμε με μία θηλιά και πλέκουμε άλλες 3 αλυσίδες και πατάμε πάλι στη μεσαία θηλιά του ημικυκλίου της προηγούμενης σειράς. Όταν φτάσουμε στη γωνία την πλέκουμε κανονικά.
5. Όταν τελειώσει το πλεκτό κάνω την τελευταία σειρά αλυσίδα πάνω σε κάθε θηλιά για να ενισχύσουμε τις άκρες.


Αγόρασε ένα έτοιμο εδώ

Πλέξη κουνουπίδι




Δεν ξέρω ποιά είναι η επίσημη ονομασία της πλέξης. Απλά την ονόμασα κουνουπίδι γιατί έτσι αποκάλεσε το κασκώλ ο άντρας μου μόλις το είδε. Βοηθάει και το χρώμα βέβαια : )
Ας δούμε πως πλέκετε λοιπόν.
Το σχέδιο είναι 8 θηλιές. Οπότε υπολογίζετε πόσο πλάτος θέλετε να έχει το πλεκτό και απλά προσθέτετε 1 θηλιά για την αρχή και 1 για το τέλος. Πλέξτε ένα δοκιμαστικό κομμάτι για να δείτε τι αποτέλεσμα δίνει το νήμα σας. Χρησιμοποιήστε βελόνες μεγαλύτερες από αυτές που γράφει το νήμα. Για παράδειγμα, εγώ έβαλα βελόνες Νο 12 αντί για βελόνες Νο 6. Το νήμα μου είναι Μερινό.
Το σχέδιο είναι : πλέκουμε 3 θηλιές μαζί ανάποδη (purl), πλέκουμε άλλες 4 θηλιές μαζί ανάποδη (purl) και περνάμε τη 1η-3μαζί πάνω τη 2η-4μαζί. Την επόμενη θηλιά την πλέκουμε χωρίς να την ρίξουμε για 7 φορές, καλή-ανάποδη-καλή-ανάποδη-καλή-ανάποδη-καλή.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν οι θηλιές. Πίσω, τις πλέκουμε όλες ανάποδες.
Στην επόμενη μπροστά σειρά προσέχουμε να ξεκινήσουμε πλέκοντας τη θηλιά 7 φορές και μετά τα 3 μαζί, 4 μαζί και περνάμε την προηγούμενη από πάνω, ώστε να πετύχουμε τη διαγώνια παράταξη των κόμπων μας.




Τα καλοκαιρινά νήματα κυκλοφορούν σε διάφορες αποχρώσεις, ποιότητες, σχέδια. Εδώ έχουμε άλλη μια περίπτωση ιδιαίτερου νήματος στο οποίο προσαρμόσαμε την πλέξη την οποία το ανέδειξε.

Η πλέξη είναι πολύ απλή. Στην καλή όψη του πλεκτού μας πλέκουμε μία κάλτσα (καλή, knit) και μία ρίχνουμε (YO). Με αυτόν τον τρόπο στο τέλος της σειράς μας θα έχουμε σχεδόν διπλάσιες θηλιές από το κανονικό. Έτσι στη πίσω μεριά πλέκουμε ανάποδη τις 'παλιές' θηλιές μας και αυτές που ρίξαμε μόνο τις αφήνουμε να πέσουν (στο κενό). Έτσι η κανονική θηλιά μας θα γίνει διπλάσια από το κανονικό. Όταν θα πλέξουμε την πίσω σειρά θα έχουμε στις βελόνες μας πάλι τον σωστό αριθμό θηλιών.

Αυτή τη πλέξη την κάνουμε συνήθως σε νήματα πολύ χοντρά ή κορδέλες για να φαίνεται το φάρδος τους.

Αν πάλι δεν θέλετε καλοκαιριάτικα να μπείτε στον κόπο να πλέκετε, μπορείτε να αγοράσετε μια έτοιμη εδώ.

Καιρός για εσάρπα



Θέλοντας να πλέξω μία εσάρπα για μία φίλη έψαξα να βρω μία πλέξη που να μη με κουράσει με μετρήματα και να μοιάζει με βελονάκι για να είναι ευκολοφόρετη αυτή την εποχή. Μου άρεσε πολύ το pattern της φωτογραφίας και είπα να μοιραστώ και μαζί σας.

Αυτό που κάνουμε λοιπόν αφού βάλουμε ζυγό αριθμό θηλιών στις βελόνες μας είναι:
1η σειρά: Πλέκουμε τις 3 πρώτες θηλιές knit (καλή) και τις επόμενες 2 μαζί. Ρίχνουμε (yo) μία φορά (για να καλύψουμε τη θηλιά που μειώσαμε) και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο να πλέκουμε 2 θηλιές μαζί και να ρίχνουμε μέχρι τις 3 τελευταίες θηλιές μας που τις πλέκουμε καλές.
2η σειρά: Πλέκουμε όλες τις θηλιές ανάποδη (purl).
3η σειρά: Πλέκουμε τις 2 πρώτες θηλιές καλή και συνεχίζουμε πλέκοντας 2 μαζί και ρίχνοντας μέχρι τις 2 τελευταίες που τις πλέκουμε καλή.

3η # # U Λ U Λ U Λ # #
1η # # # U Λ U Λ # # # # - καλή Λ - Πλέκω 2 μαζί U - Ρίχνω (YO)

Ανοίξαμε και σας περιμένουμε!




Τα Μαλλιά Κουβάρια άνοιξαν το δικό τους μικρό μαγαζάκι στο Etsy.com.
Εκεί μπορείτε να δείτε και να αγοράσετε κάποια πλεκτά μου (και μάλιστα μερικά από αυτά που έχω ήδη περιγράψει στο blog). Προς το παρόν δεν έχω πολλές καταχωρήσεις αλλά ελπίζω οτι με τον καιρό θα έχω αρκετά και ενδιαφέροντα προιόντα.
Θα χαιρόμουν πολύ αν κάποιος είχε να μου προτείνει κάτι για αυτή την καινούρια μου προσπάθεια αλλά και απλά να μάθω τη γνώμη σας για το μαγαζάκι μου.
Αυτό είναι το link του:

http://malliakoubaria.etsy.com/

Πλέκονται εύκολα και γρήγορα και δίνουν μία χαριτωμένη νότα στο ντύσιμό σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αυτοσχεδιάσετε και να δημιουργήσετε το δικό σας ζευγάρι.


Μπορείτε να πλέξετε ένα τελείως απλό ζευγάρι, μονόχρωμο και να κεντήσετε από πάνω ότι σχέδιο ή φιγούρα σας αρέσει. Είναι μια ωραία ιδέα για παιδικά γαντάκια.
Μπορείτε να αφήσετε ανοιχτά τα δάχτυλα και τον αντίχειρα και να τους δώσετε ένα πιο μοντέρνο αλλά και πρακτικό σχέδιο.
Μπορείτε επίσης να κάνετε πλεξούδες, όπως το ζευγάρι της φωτογραφίας και να κρατήσετε ένα πιο κλασσικό αλλά ιδιαίτερο (με τον τρόπο του) στυλ.

Βάλτε τη φαντασίας σας να δουλέψει και τα χέρια σας να δημιουργήσουν.

Παλαιότερες αναρτήσεις