Δροσερά - Έξυπνα - Εύκολα



Τα βαμβακερά νήματα έχουν μεγάλη ποικιλία σε χρώματα αλλά και σε σχέδια. Εκτός λοιπόν από τα συνηθισμένα νήματα μπορείτε να βρείτε κορδόνια, κορδέλες και άλλα περίεργα και εντυπωσιακά. Όσο πιο περίεργο είναι το νήμα τόσο πιο απλή πρέπει να είναι η πλέξη που θα χρησιμοποιήσουμε. Με πιο απλά νήματα μπορούμε να κάνουμε και πιο εξεζητημένες πλέξεις, πλεξούδες κλπ.
Στη φωτογραφία μας βλέπουμε μερικά παραδείγματα.
Επάνω αριστερά, έχουμε ένα απλό νήμα με απλή πλέξη, ένα απλό σχέδιο που βασίζει την κομψότητά του στο μεγάλο χαμόγελο-ντεκολτέ.
Επάνω δεξιά έχουμε ένα πλεκτό από νήμα βαμβακερό-κορδέλα, στο οποίο προσπάθησα να αναδείξω την ιδιαιτερότητα του νήματος.
Κάτω αριστερά βλέπουμε ένα από τα περίεργα νήματα που είναι πολύ ευχάριστα να τα πλέκουμε αλλά και να τα φοράμε αυτή την εποχή και τέλος κάτω δεξιά έχουμε ένα πλεκτό από βαμβακερό κορδόνι σε γραμμή μπλούζας-φούτερ.

Γραβατάκι παντώς καιρού





Η άνοιξη μπήκε πιά κανονικά. Πριν αρχίσω όμως με ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές προτάσεις, ήθελα να γράψω γι' αυτή την πλεκτή γραβάτα, η οποία είναι εύκολη και φοριέται όλες τις εποχές και από όλα τα φύλα.

Θα σας εξηγήσω τον τρόπο που μπορείτε να πλέξετε αυτή τη γραβάτα χωρίς να δώσω λεπτομέρειες για αριθμό θηλιών κλπ. καθώς μπορείτε να διαλέξετε ότι σας αρέσει και από άποψη νήματος (βαμβάκι, μαλλί κλπ.) και πάχους νήματος αλλά και γραβάτας. (Στην φωτογραφία βλέπετε μία λεπτή νεανική γραβάτα)

1. Θα δουλέψουμε με τις 5 βελόνες διπλής όψης που χρησιμοποιήσαμε και στις κάλτσες. Θα βάλουμε όσο λιγότερες θηλιές μπορούμε (για την γραβάτα της φωτογραφίας, η οποία είναι πλεγμένη με βελόνες Νο 3, έβαλα 6 θηλιές) και θα αυξάνουμε σε 4 σημεία από 1 θηλιά σειρά παρά σειρά, μέχρι να φτάσουμε στο πάχος που θέλουμε να έχει η γραβάτα μας. Θα είναι καλύτερα αν έχουμε μια κανονική γραβάτα για να ακολουθούμε τις διαστάσεις. Αν το νήμα μας είναι πιο χοντρό, θα αυξάνουμε ανά 2 σειρές. Προσέχουμε να βάζουμε θηλιές ως εξής για να πάρει η γραβάτα το σωστό σχήμα: μετά από την 1η θηλιά που αυξάνουμε, πλέκουμε 2 θηλιές, προσθέτουμε την 2η θηλιά, πλέκουμε τις υπόλοιπες (αν έχουμε βάλει 6 θηλιές για αρχή, 1 θηλιά είναι το υπόλοιπο), βάζουμε την 3η, πλέκουμε 2 και την 4η. Στην επόμενη σειρά πλέκουμε όλες τις θηλιές μας κάλτσα και στην επόμενη σειρά και σε όλες τις σειρές που είναι να αυξήσουμε, προσέχουμε ανάμεσα στην 1η & 2η και ανάμεσα στην 3η & 4η να αφήνουμε 2 θηλιές κάλτσα. Να αυξάνουμε δηλ. πριν και μετά τις 2 θηλιές που χωρίζουν τα σημεία αύξησης.
2. Όταν πιά έχουμε βάλει τις επιθυμητές θηλιές θα πλέξουμε κάποιες σειρές (2-3) και μετά θα αρχίσουμε να μειώνουμε 1 θηλιά ανά 10-12 σειρές, προσέχοντας να το κάνουμε στο πλάι της γραβάτας και μέχρι να μας ικανοποιεί το πόσο λεπτή είναι. Από εδώ και πέρα πλέκουμε κάλτσα για τόσο μήκος όσο θέλουμε να έχει η γραβάτα μας.
3. Τώρα θα αρχίσουμε να βάζουμε θηλιές, 1 ανα 10 -12 σειρές, προσέχοντας πάλι να το κάνουμε στα πλαινά της γραβάτας. Όταν φτάσουμε στο σωστό πάχος της ( υπενθυμίζω ότι η μία πλευρά της γραβάτας είναι πιο λεπτή από την άλλη) θα αρχίσουμε να μειώνουμε, σειρά παρά σειρά, στα 4 σημεία δεξιά και αριστερά της γραβάτας, με 2 θηλιές σταθερές ανάμεσα στο 1 & 2 και 3 & 4 και αφήνουμε όσες λιγότερες θηλιές μπορούμε, τις οποίες και ασφαλίζουμε περνώντας το νήμα από μέσα τους.
4. Δένουμε κόμπο, περνάμε τις άκρες του νήματος με μια βελόνα στο εσωτερικό της γραβάτας.
Η γραβάτα μας είναι έτοιμη και καλοφόρετη!

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα